Det hjælper at tale med andre om, at mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. Det viser erfaringerne fra Barnets Blå Hus, som er et støttetilbud til børn og deres familier. Børnene bliver både tryggere og mindre bekymrede, og der opstår færre konflikter i hjemmet og i skolen, viser en ny evaluering fra Socialstyrelsen.
Det er stadig et tabu at vokse op i familier med alkohol- og stofmisbrug. Alt for mange børn gemmer på hemmeligheden, som blandt andet giver dem ondt i maven, konflikter derhjemme og i skolen og får dem til at isolere sig i forhold til deres omgivelser.Nogle af de børn kommer i Barnets Blå Hus, som er et gratis tilbud til børn i alderen 0-13 år og deres familier, der har eller har haft misbrug tæt inde på livet.
"Vi tror på, at vi på sigt kan forebygge den isolation, der følger ved at være vokset op i et hjem med alkohol eller stoffer. Den ensomhed og alle de hemmeligheder, de har levet med, gør, at børnene dybest set ikke ved, hvem de er. Vi forsøger at give dem nogle redskaber, så de kan lære at håndtere deres livssituation og forstå deres følelser," siger Bettina Poulsen, som er leder af Barnets Blå Hus i Aalborg.
Og det er et tilbud, som gør en stor forskel for børnene, viser ny evaluering foretaget af analyseinstituttet Rambøll på vegne af Socialstyrelsen. Efter et forløb i Barnets Blå Hus oplever børnene færre ubehagelige følelser og bekymringer, færre adfærdsvanskeligheder, har nemmere ved at koncentrere sig og har et bedre forhold til jævnaldrende kammerater.
"Mange af de her børn bekymrer sig rigtig meget. For eksempel hvis de har en mor eller far med et misbrug, så er der ikke plads til meget andet. Det kan også være praktiske ting i hverdagen som, hvordan man kommer hjem fra skole. Det har forælderen måske ikke lige fået aftalt med barnet, og så står man der alene som syvårig og skal navigere i verden," siger Bettina Poulsen.
Støtte til både børn og forældre
Barnets Blå Hus drives af den sociale hjælpeorganisation Blå Kors Danmark og har i dag afdelinger i fem danske byer - Aalborg, Frederikshavn, Aars, Svendborg og Rønne på Bornholm.
I 2017 var der i alt tilknyttet 622 børn og voksne, som deltog i samtalegrupper, musikterapi, fællesspisning og udflugter.
Ifølge Sundhedsstyrelsen vokser omkring 122.000 børn og unge op i familier med alkoholmisbrug. Netop det at tage hånd om både børnene og deres forældre og de problemer, de kæmper med som misbrug og i nogle tilfælde også psykiske vanskeligheder, er en kæmpe styrke, fortæller Bettina Poulsen:
"Når forældrene lærer at forstå deres børn, så bliver der også færre konflikter. Misbrug fylder rigtig meget i familierne, så nogle af børnene kan være gået glip af omsorg. Derfor forsøger vi at hjælpe dem til at fungere sammen som familie."
Erfaringen er, at både børn og forældre får et bedre netværk og en følelse af at tilhøre et fællesskab ved at deltage sammen med andre, der har de samme udfordringer.
"Vi håber, der kommer nogle børn ud af det, som ved, at de har en plads i den her verden og får redskaber til at håndtere det liv, de nu engang lever. Vores forhåbning er, at de får nogle rigtig gode venner og bliver gode til at indgå i sociale relationer. At de får tro på dem selv og ved, de har værdi, så de ikke bare lægger sig ned og er en "dørmåtte". Vores ambition er at indgyde håb og mod på fremtiden for børn og forældre," siger Bettina Poulsen.
Fakta om brugerne i Barnets Blå Huse
- 57 procent af børnene er piger og 43 procent er drenge.
- Halvdelen af børnene har en mor eller far med både et alkohol- og stofmisbrug, mens det drejer sig udelukkende om alkohol i 41 procent af tilfældene og om stoffer i ni procent af tilfældene.
- Langt de fleste af børnene har en far, som har et misbrug (56 procent). Hos 14 procent har moderen et misbrug og 24 procent har både en far og mor med et misbrug.
- Derudover er en del af familierne også udfordret af psykiske vanskeligheder (50 procent), højt konfliktniveau (51 procent) og alvorlig somatisk sygdom (28 procent).