Delft, 3 juni, zondagmiddag van 13.30-16.30 uur, viert OJG Klal Israel haar bat mitzwa met een seminar rond het thema: “DOR WADOR. Hoe ziet de toekomst van ons Nederlandse Jodendom er uit?”, waarbij aandacht voor zowel religieus als seculier Jodendom. Seminar, aansluitende korte dienst en meer feestelijke viering, vinden plaats in de monumentale Delfter synagoge.
Sprekers zijn rabbijn Hannah Nathans van OJG Klal Israel, orthodox rabbijn Wim van Dijk en prof. dr. Irene Zwiep, hoogleraar Joodse cultuurgeschiedenis. Na hun voordrachten zullen de sprekers in discussie gaan met elkaar en met twee vertegenwoordigers van de jongere generatie: Chantal Suissa-Runne en Peter Luijendijk.
Eind 2005 startten de diensten van de Open Joodse Gemeente Klal Israël; exponent van het progressieve Joodse ‘smaldeel’ in Nederland. OJG Klal Israel is een vrijzinnige, egalitaire en progressieve Joodse gemeente, verbonden met de Amerikaanse “Reconstructing Judaism”-beweging.
Een reden te meer om nu de bat mitswa te vieren is dat ‘bat mitswa’, als egalitaire vernieuwing, ontstond binnen het reconstructionistisch Jodendom. Bat mitzwa (‘dochter van de wet’) is het feestelijke ritueel van het religieus volwassen worden van een Joods meisje, zoals de Joodse jongens al eeuwen bar mitzwa (‘zoon van de wet’) worden.
Uiteraard wil de kille (Jiddisch voor gemeente) dit heuglijk feit op feestelijke wijze vieren, maar dat kan niet zonder daaraan ook een inhoudelijke component te verbinden. Dat gebeurt met een seminar op zondagmiddag 3 juni a.s., van 13.30-16.30 uur, rond het thema: “DOR WADOR. Hoe ziet de toekomst van ons Nederlandse Jodendom er uit?” (Dor wador; “van generatie op generatie” in het Hebreeuws) En bij dat ‘Nederlands Jodendom’ denken wij nadrukkelijk aan al die 40.000-50.000 Joden in Nederland, religieus èn seculier. Het seminar, evenals de aansluitende korte dienst en meer feestelijke viering, vindt plaats in onze prachtige ruim anderhalve eeuw oude synagoge, aan de Koornmarkt in Delft.
Wij zijn erg blij met sprekers als rabbijn Wim van Dijk en prof. Dr. Irene Zwiep, naast onze eigen rabbijn Hannah Nathans. Aan de afsluitende forumdiscussie zullen, naast deze sprekers, ook twee vertegenwoordigers van de jongere Joodse generatie deelnemen, die ieder eerst nog kort zullen reflecteren op de inleidingen van de sprekers: Chantal Suissa-Runne, projectleider “Nieuw Wij” en “Leer je buren kennen”, en Peter Luijendijk, literatuurwetenschapper en momenteel rabbinaatstudent aan het Leo Baeck College in London. Verwacht mag worden dat zowel de bijdragen van de sprekers, als de aansluitende discussie, volop stof tot nadenken bieden over een onderwerp van belang: de toekomst van het Jodendom in Nederland.
Het seminar zal rond 16.30 uur eindigen, waarna een korte mincha-dienst (middagdienst) plaatsvindt, gevolgd door een feestelijke viering met het traditionele sjmoezen en nasjen (‘converseren en consumeren’).
De toegang tot het seminar is kosteloos voor genodigden en pers, terwijl aan anderen een bijdrage aan de kosten gevraagd wordt van €22,50 p.p. Een eventueel opbrengstoverschot en bat mitzwa-giften, worden gereserveerd voor aanschaf van een Torah-rol. Geïnteresseerden kunnen plaatsen reserveren via een e-mail aan voorzitter@klal-israel.nl
De locatie: een bijzondere synagoge.
In 1861 werd de eerste steen gelegd voor de eerste, door een Joodse architect (Leon Winkel) ontworpen, Nederlandse synagoge, aan de Koornmarkt in Delft. Na de tweede wereldoorlog was weinig meer over van de Delfter Joodse gemeenschap en het gebouw werd gebruikt voor diverse andere doelen en zelfs is sloop overwogen. In 1991 werd de Stichting Behoud Synagoge Delft opgericht die, ondersteund door de twee jaar later opgerichte Vereniging Vrienden van de Synagoge Delft, fondsen wierf voor aankoop, restauratie en exploitatie als, vooralsnog, cultureel centrum, met als einddoel het weer als synagoge in gebruik te kunnen nemen.
Sinds eind 2005 worden in de synagoge in Delft weer regelmatig diensten gehouden; er brandt weer een ‘neer tamied’ (eeuwig licht) en op vrijdagavonden wordt de sjabbat luid zingend verwelkomd, op zaterdagochtenden uit de Torah gelezen en de Joodse feestdagen worden gevierd als vanouds. De Open Joodse Gemeente (OJG) Klal Israel maakte van de synagoge Delft haar huis en kan zo bijdragen aan de verwezenlijking van dat statutaire doel van de Stichting Behoud Synagoge Delft.
Naast de regelmatige diensten en ‘lernen’ (studiebijeenkomsten) van OJG Klal Israel, wordt de synagoge nog steeds regelmatig gebruikt voor culturele doelen met veelal een Joods tintje, deels op initiatief van de Vereniging Vrienden van de Synagoge Delft, en deels door verhuur aan derden.
Architectonisch wordt het gebouw van de synagoge Delft internationaal geroemd. In een inventarisatie door de Hebrew University of Jerusalem worden 3 synagoges in Nederland als architectonisch van internationale importantie genoemd, waarvan 2 nog actief als synagoge in gebruik: de Esnoga (Portugees-Israëlitische synagoge in Amsterdam) en de synagoge aan de Koornmarkt in Delft; zie http://historicsynagogueseurope.org/browser.php?mode=set&id=25070.
Over de Stichting Behoud Synagoge Delft en de Vereniging Vrienden van de Synagoge Delft:
In februari 1991 hebben leden van de Joodse serviceclub Bnai Brith de Stichting Behoud Synagoge Delft opgericht. Doel: “Ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, zal de stichting in het gebouw een permanente tentoonstelling houden over het Delftse Joodse leven. Verder zal de ruimte gebruikt worden als cultureel centrum waar andere tentoonstellingen, muziekvoorstellingen, voordrachten , lesavonden e.d. georganiseerd zullen worden. Uiteindelijk hoopt de stichting het gebouw ook als Synagoge in ere te kunnen herstellen.”
In augustus 1993 is de Vereniging van Vrienden van de Synagoge Delft opgericht, uit zorg voor de toekomst van de Synagoge en om de Stichting bij te staan in het inzamelen van geld en een draagvlak te creëren voor de activiteiten van de Stichting.
Over de Open Joodse Gemeente Klal Israel
OJG Klal Israel is een vrijzinnige, egalitaire en progressieve Joodse gemeente, verbonden met de Amerikaanse “Reconstructing Judaism”-beweging.
Vanuit de reconstructionistische achtergrond zoekt Klal Israel naar een eigentijdse invulling van het Jodendom, met diep respect voor de Joodse tradities.
Vanuit deze achtergrond staat OJG Klal Israel open voor allen met Joodse achtergrond (ongeacht of vader of moeder Joods was) en ongeacht kleur, geslacht of seksuele voorkeur.
Rabbijn van Klal Israel is sinds 2016 Hannah Nathans.
#end
BAT MITZWA-SEMINAR OPEN JOODSE GEMEENTE KLAL ISRAEL IN DE SYNAGOGE DELFT
Thema: “DOR WADOR. Hoe ziet de toekomst van ons Nederlandse Jodendom er uit?”.
De Open Joodse Gemeente Klal Israel (‘Heel Israël’, waarmee het Joodse volk wordt bedoeld) bestaat sinds eind 2005 en heeft haar thuis in de prachtige, ruim 150 jaar oude, synagoge aan de Koornmarkt in Delft. Onze kille (jiddisch, van het hebreeuwse kehilla=gemeente) is sinds 2009 onderdeel van de Jewish Reconstructionist Communities, een beweging die een eigentijdse, egalitaire en tamelijk vrijzinnige benadering van het Jodendom paart aan sterke verbondenheid met onze tradities en historische wortels.
Noot voor de redactie:
(niet voor publicatie)
Voor informatie over de Open Joodse Gemeente Klal Israel:
https://www.facebook.com/OJGKlalIsrael/
e-mail: secretaris@klal-israel.nl
Voor informatie over de Stichting Behoud Synagoge Delft en de Vereniging Vrienden van de Synagoge Delft:
http://www.synagogedelft.nl/
e-mail: secretariaat@synagogedelft.nl
Telefonisch contact:
Eric Bremer, 06-54 377 198,
voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Delft en voorzitter van OJG Klal Israel.
(niet voor publicatie)
Voor informatie over de Open Joodse Gemeente Klal Israel:
https://www.facebook.com/OJGKlalIsrael/
e-mail: secretaris@klal-israel.nl
Voor informatie over de Stichting Behoud Synagoge Delft en de Vereniging Vrienden van de Synagoge Delft:
http://www.synagogedelft.nl/
e-mail: secretariaat@synagogedelft.nl
Telefonisch contact:
Eric Bremer, 06-54 377 198,
voorzitter van de Stichting Behoud Synagoge Delft en voorzitter van OJG Klal Israel.
seminar
judaism
Jews in The Netherlands
reconstructing Judaism