LÆS OGSÅ: Hvordan går det med beskæftigelsen?
Gruppen af unge mellem 15 og 29 år i Vollsmose, der kun har en grunduddannelse, er imidlertid blevet mindre fra 2016 til 2017. Det vil sige, at cirka tre ud af fire i 2017 havde mere end grundskole som højest gennemførte uddannelse. Det viser tal fra Danmarks Almene Boliger, der også har statistik, der viser, at flere og flere af de 20-årige i Vollsmose tager en gymnasial uddannelse. Næsten halvdelen af de 20-årige i 2016 fik en studenterhue. Også blandt de 27 til 28-årige beboere er der fremgang, hvor 44 procent i 2016 gennemførte en erhvervsfaglig eller videregående uddannelse.
LÆS OGSÅ: Beboersammensætning – hvordan går det?
Her kan du møde fire forskellige beboere i Vollsmose, der enten er i gang med eller har afsluttet deres uddannelse.

Ahmad Omar Abdel-Rahman, murerelev på Syddansk Erhvervsskole
‘Jeg tager min uddannelse som murer seriøst’
Jeg har gået på mureruddannelsen i halvandet år og søger i øjeblikket læreplads. Fordi jeg ikke har fundet en plads endnu, er jeg i skolepraktik, så jeg ikke går i stå med uddannelsen. Jeg har søgt om at blive lærling mange forskellige steder, og jeg er klar til at komme i lære i andre byer end Odense, hvis det skulle være, for jeg har både kørekort og bil.
Jeg er ikke typen, der gider at sidde ned og lytte hele dagen. Derfor valgte jeg ikke gymnasiet efter 9. klasse, selvom mine karakterer var fine. Jeg vil arbejde og bruge hænderne. Det er også en fordel at kende et håndværk, fordi jeg overvejer at uddanne mig videre til bygningskonstruktør i fremtiden. Men lige nu er det lærepladsen, der gælder, for jeg er sikker på, at jeg vil være murer. Min familie er glade for mit valg, for de kan se, at jeg er glad og gør mig umage. Jeg gør også noget godt for mig selv med en uddannelse som murer, for så kan jeg få et job og tjene en god løn, så jeg en dag kan købe et hus i Bullerup og få en fed lille bil.

Salma Choujaa Goudira, 2.g på Odense Tekniske Gymnasium
‘Naturvidenskab fik mig til at vælge HTX’
Jeg husker sommerfuglene i maven, da jeg skulle til at træffe valget i 9. klasse om mit næste skridt i uddannelsessystemet. På det tidspunkt havde jeg gået i en dansk folkeskole i lidt over tre år, og jeg følte mig udfordret især med det danske sprog. Jeg ville også hellere lave regnestykker eller bruge tid på at være i laboratoriet, end jeg ville sidde ned størstedelen af dagen og analysere tekster på gammeldansk.
Grunden til, at jeg valgte en HTX-uddannelse, var min store interesse for de naturvidenskabelige fag, og fordi jeg kan lide måden at lære på ved at afprøve teorier gennem praktiske øvelser. Jeg har også tænkt mig at læse videre på universitetet bagefter. Inden mit valg var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg følte mig parat til en gymnasial uddannelse, eller om jeg havde brug for at tage 10. klasse for at forbedre mit sprog. Jeg valgte at kaste mig ud i HTX direkte efter 9. klasse, fordi jeg hurtigt ville igennem uddannelsessystemet, men også fordi jeg var villig til at lægge nogle ekstra kræfter i skolen for at gennemføre.

Irena Krasniqi, nyuddannet socialrådgiver
‘Jeg blev socialrådgiver med familiens støtte’
Jeg har lige færdiggjort min uddannelse som socialrådgiver, og det betyder rigtig meget, at jeg har gennemført og bevist for mig selv, at jeg kunne klare det. Jeg har aldrig troet på, at jeg kunne gennemføre en uddannelse, for jeg har aldrig været motiveret for at gå i skole. Jeg gik på H.C. Andersen Skolen
og tog bagefter en studentereksamen på Mulernes Legatskole. Begge dele skulle jeg tvinge mig igennem. Jeg pjækkede også meget i folkeskolen. Mine forældre har støttet mig rigtig meget, og deres opbakning har betydet alt. De har begge høje uddannelser fra Kosovo, og de har opdraget mig og mine søskende til, at uddannelse er vigtigt.
I gymnasiet drømte jeg om at blive psykolog eller psykiater, men jeg havde slet ikke karaktererne til det. Socialrådgiver er lidt i samme boldgade, og jeg har været rigtig glad for studiet og haft interessere i fagene. Derfor har jeg også kunne klare det, for lysten har drevet mig og gjort mig motiveret. Nu glæder jeg mig til at komme ud og arbejde

Elocho Swedi, jurastuderende
‘HF fik mig ind på universitetet og jura’
Jeg gik i folkeskole, gymnasiet og seminariet for at blive folkeskolelærer i mit hjemland, og jeg har arbejdet som lærer i tre forskellige lande i Afrika, inden jeg landede i Danmark. Det var svært at acceptere, at jeg ikke kunne få min uddannelse godkendt her, men jeg besluttede, at jeg ville tage en lang videregående uddannelse, og for at jeg kunne nå målet, skulle jeg have en gymnasial uddannelse. HF var vejen for mig, da jeg også ville tillære mig det danske sprog og forstå det danske uddannelsessystem.
Sproget er den største udfordring, jeg har oplevet i min danske uddannelse. Og det er også udfordrende, når man ikke forstår sine medstuderendes kultur. På HF oplevede jeg tit, at jeg var ensom og manglede nogen at samarbejde med, og det gav mig anledning til at overveje at droppe uddannelsen.
Jeg har brugt HF til at videreuddanne mig på universitetet, hvor jeg læser jura. Jeg vil meget gerne arbejde med mennesker, fordi jeg elsker at hjælpe andre. Jeg har et motto, som siger: ’Det giver glæde og taknemmelighed at hjælpe.’