Fotocollage: Cæciliie Philipa/Parkteatret

Categories

Når kunsten sitrer

Nyskrevet dansk dramatik af Reumertvindende dramatiker Simone Isabel Nørgaard sætter fokus på den kvindelige kunstners liv og virke i skyggen af (sin) mand. "Når kunsten sitrer" spiller på Willumsens Museum - midt i kunsten - i september og oktober.


Tre kunstnere, tre kvinder, tre liv - én mand. Når kunsten sitrer er en tværkunstnerisk teaterforestilling om kvindens liv i skyggen af manden og i lyset af kunsten. Historien om kvinderne belyses i dette teaterstykke om kunst, kærlighed og identitet. I fri fortolkning fra dagbøger og breve skrevet af og til J.F. Willumsens tre livspartnere, fortæller Reumert-vindende dramatiker Simone Isabel Nørgaard historien om Juliette, Edith og Michelle og deres respektive liv med billedkunstneren. De fik en plads i centrum af kultureliten, men blev det en plads bagved manden og hans billedkunst? Forestillingen er blevet til i et samarbejde mellem Parkteatret, Frederikssund Kommunes Egnsteater og Willumsens Museum, og vil udover 10 spilledage på Willumsens Museum rejse på turne på kunstmuseer rundt om i landet.
 
De store mandlige malere kender mange. De har en plads på kunstmuseerne, i skoleundervisningen eller i tv-dokumentarer. Færre ved måske, at de kvindelige muser, mændene portrætterede, ofte også selv var udøvende kunstnere. Kunstnere der er blevet glemt i skyggen af deres mandlige partner og samtidens kønsnormer. J.F. Willumsens tre livspartnere Juliette Meyer, Edith Willumsen og Michelle Bourret, var alle tre udøvende kunstnere. Og de var Willumsens inspiration og muser. J.F. Willumsen har afbilledet det han elskede: den stærke, ligeværdige kvinde. Men på trods af hans ihærdighed med at fremstille kvinden som stærk og selvstændig, kom de alligevel til at stå i skyggen af ham. I denne opbrudstid giver Når kunsten sitrer ordet og magten til kvinderne og til den kunst, som der først nu er plads til. For kunsten sitrer og vil frem i lyset – og i denne forestilling foldes historien ud, og de g(l)emte historier ser dagens lys.

Når kunsten sitrer bryder både med det traditionelle teater og med billedkunstformidlingen. Scenekunsten trækkes ud af teatersalen og placeres centralt blandt publikum og den kunst, stykkets hovedpersoner selv har været med til at inspirere. Samtidig omdannes kunstmuseet når teatrets virkemidler sætter kunstværkerne i et nyt lys.

Citater
“Jeg tror på, at kunsten sætter vores sanseapparat og tanker i gang. Men billedkunst og teater gør det på forskellige måder, dog med overlap. Når de to kunstarter forenes i ét værk, forstærkes udtrykket og sanseligheden. Teatret transformerer Willumsens kunstværker til handling i relation til tilskuerne i tid og rum. Man kan nærmest sige, at teatret levendegør billedkunsten.”
Lisbeth Lund, Direktør på Willumsens Museum.

“Vi håber, at det vil kunne skabe en anden slags liv på museerne og danne et smukt møde mellem
det statiske og evige ved værkerne og teatrets dynamiske nu. Og måske kan vi gøre nogle teatergængere nysgerrige på kunstværkerne og åbne nogle museumsgæsters øjne for teatret.”
Simone Isabel Nørgaard, Dramatiker.

“Historien om disse 3 kvinder bliver en meget rørende, sanselig og vital oplevelse. Vi fylder rummene med musik, stemmer og kroppe og sætter fokus - ikke kun på datidens kvindelige kunstnere - men også på nutidens kvinder og mænd, der stadig er udfordret af begrænsninger og vanetænkning.”
Sofie Pallesen, Instruktør.




Når kunsten sitrer spiller på Willumsens Museum i september og oktober 2023

Det kunstneriske hold:
Simone Isabel Nørgaard er uddannet dramatiker ved Aarhus Teater i 2013. Nørgaard har haft en lynkarriere, hvor hun i 2020 vandt Årets Dramatiker for forestillingen "Jordens Indre". Hun har tidligere været huskunstner på Willumsens Museum og har derfor, udover sin stærke dramatikererfaring, stort kendskab til Willumsens ånd og museets fortællestil.

Instruktør Sofie Pallesen har årtiers erfaring som skuespiller og danser. Derfor har hun stor fokus på hvordan det kropslige udtryk kan bære en forestilling frem. Hun arbejder ud fra bevidstheden om, at teatret skal inddrage den enkelte tilskuer og give publikum følelsen af selv at være en unik del af oplevelsen.

Publikum vil føres igennem et univers skabt af scenograf Filippa Berglund, som med sit fokus på rummets betydning vil skabe en elegant og fleksibel scenografi, som kan flytte de tre kvinders kunst ind på landets forskelligartede kunstmuseer samtidig med, at de enkelte museer beholder deres særegnethed.

Lyddesigner og komponist Mikkel Peter Larsen understøtter den visuelle oplevelse med et unikt og nyproduceret lydunivers til forestillingen. Lyddesignet samler forestillingen ved at koble publikums vandring igennem udstillingerne sammen og skabe en totaloplevelse i museet.

I forbindelse med forestillingerne er det muligt at tilkøbe en teatermenu hos Café Ærligt på Willumsens Museum. Link til både teaterbilletter og teatermenu findes på www.willumsensmuseum.dk/events/teatermenu/
Thea Rydahl - tfryd@frederikssund.dk | PR og Presse, Willumsens Museum
Cæciliie Philipa Vibe Pedersen - ccphilipa@parkteatret.dk | PR- og kommunikationsmedarbejder, Parkteatret

Attachments