Når I melder jer ind i Kunstklubben får I:
- 2 x Medlemskort 1+1, som jeres medlemmer eller ansatte frit kan benytte. Kortet giver desuden adgang til Den Frie i København og Victor Petersens Willumsen-samling på Herregården Odden i Hjørring.
- 50% rabat på omvisninger og entrébilletter, hvis I vil besøge museet i samlet flok
- 2 kataloger til aktuelle særudstillinger tilsendt med posten
Herunder kan I læse mere om vores aktuelle og kommende udstillinger. Hvis jeres forening vil melde sig ind i Willumsens Museums Kunstklub, kan det ske her: https://billetter.willumsensmuseum.dk
I 2023 viser Willumsens Museum følgende særudstillinger:
Mellem myte og virkelighed. Willumsen, Gauguin, Lilja
I samarbejde CLAY Keramikmuseum Danmark
5. november 2022 – 19. februar 2023
Udstillingen viser keramiske værker af J.F. Willumsen (1863-1958) og Jean Gauguin (1881-1961) i en interessant dialog med skulpturer af den unge, fremadstormende billedkunstner Klara Lilja (1989-), der har beskæftiget sig indgående med Willumsens glasurer.
Udstillingen kobler de tre billedkunstnere på tværs af tid; Willumsen og Gauguin repræsenterer kunstnerkeramikken i henholdsvis 1800-tallets sidste årti og det 20. århundredes midte og nutiden repræsenteres ved Lilja. De tre kunstnere er bundet sammen gennem det skulpturelle arbejde med keramikken i en figurativt fortællende og ekspressiv stil med farvestærke glasurer. Dertil udviser alle tre kunstnere en uortodoks tilgang til de keramiske teknikker. Ingen af dem er uddannede keramikere, men til gengæld bringer de andre håndværksmæssige og kunstneriske tilgange med sig i bagagen. Arbejdet med leret er således delvist selvlært med inspiration fra andre kunstnere og udøvere af faget. Fælles for de tre kunstnere er frem for alt den eksperimenterende og undersøgende tilgang til keramikken som medie med henblik på at udforske dens særlige form- og udtryksmuligheder. Hos Willumsen, Gauguin og Lilja bliver de keramiske værker således til stærke, skulpturelle fortællinger i tæt samspil med masse, form og glasur.
I de tre kunstneres fabulerende værker finder man noget skævt og grotesk. Desuden repræsenterer de alle et særligt mod til at bryde med tidens tendenser og vise andre veje.
LÆS MERE HER: https://www.willumsensmuseum.dk/udstillinger/mellem-myte-og-virkelighed/
El Greco og nordisk modernisme. Som et barn, der klipper og samler
4. marts – 4. juni 2023
Denne udstilling tager udgangspunkt i J.F. Willumsens og andre kunstneres optagethed af den græske maler Domenikos Theotokopoulos (1541-1614), kaldet El Greco.
Udstillingen undersøger en række nordiske kunstneres reception (og konstruktion) af El Greco i perioden ca. 1885-1940, hvor kunstneren er genstand for kultdyrkelse i store dele af Europa.
På udstillingen indgår værker af blandt andre El Greco, Edvard Munch, Helene Schjerfbeck, J.F. Willumsen, Jens Adolf Jerichau, Vilhelm Lundstrøm, Ballet Suédois, Henrik Sørensen, Johannes Bjerg, Franciska Clausen, Nils Dardel, Harald Giersing, Isaac Grünewald, Frøydis Haavardsholm, Olivia Holm-Møller, Georg Jacobsen, Gerda Knudsen, Per Krohg, Karl Larsen, Kai Nielsen, Vera Nilsson, Johan Rohde, Olof Sager-Nelson, Vilhelm Wanscher m.fl.
LÆS MERE HER: https://www.willumsensmuseum.dk/udstillinger/el-greco/
Willumsens verden
Samlingsudstilling med skiftende hovedværker
J.F. Willumsens grænseoverskridende og mangfoldige kunst fylder hele museet i en delvis nyophængning. Se eller gense Willumsens hovedværker som Det Store Relief, Badende børn på Skagen Strand og Kongesønnens bryllup. Dyk ned i hans eksperimenterende og farvemættede keramiske produktion og mødet med Paul Gauguin i 1890’erne. Oplev de vilde sene værker og de iscenesatte fortællinger om kunstnerens liv og eftermæle.
LÆS MERE HER: https://www.willumsensmuseum.dk/udstillinger/willumsens-verden/
Det jeg aldrig før har set
Parkudstilling ved Camilla Berner
22. april 2023 – 22. oktober 2023
Willumsens Museum har en lang tradition for dialogudstillinger, hvor samtidskunstnere inviteres til at belyse, perspektivere og aktualisere museets samling og med baggrund i denne skabe nye kunstneriske oplevelser og værker. I et nyt udstillingsformat inddrages nu også museets park som udstillingsområde.
Parkudstillingerne skal være medvirkende til at nedbryde skellet mellem museets ude og inde areal ved at tilbyde anderledes kunstoplevelser, der er tilgængelige for alle 24/7 og i andre omgivelser end kun museets sale. Til den kommende parkudstilling i 2023, den anden af i alt tre parkudstillinger, er det billedkunstner Camilla Berner, der er inviteret til at gå i dialog med Willumsen og museet. Berner er en af de mest fremtrædende nulevende danske billedkunstnere lige nu. Hun har over en lang årrække arbejdet i det tværfaglige felt mellem videnskab, botanik, sociologi og kunst.
Til soloudstillingen ”Det jeg aldrig før har set” vil Berner skabe nye stedspecifikke værker til museet – både udendørs og indendørs. Med udgangspunkt i J. F. Willumsens stort set ukendte herbarium vil Berners udstilling folde sig ud som en undersøgelse af begreber om det fremmede og eksotiske og gå helt tæt på, hvordan fascinationen af det, der virker eksotisk, ofte har stået og stadig står i vejen for at få øje på det, der bogstaveligtalt ligger lige for fødderne af os – den nære, almindelige, men måske også undseelige natur.
LÆS MERE HER: https://www.willumsensmuseum.dk/det-jeg-aldrig-foer-har-set/
I lyset af Nordafrika. Danske kunstnere i Tunesien, Algeriet og Marokko i 1882 - 1962
2. september 2023 til 7. januar 2024
Willumsens syn på Nordafrika og hans værker fra Tunesien og Algeriet har ikke tidligere været særskilt belyst i dansk kunsthistorie. Generelt har de danske modernisters værker fra den nordafrikanske region fået lov til at stå u-kommenterede som tilforladelige ”rejsemotiver” med et menneskeligt indhold.
Spørgsmålet er imidlertid, om denne blide læsning helt har hold i virkeligheden. Hvilket syn havde J.F. Willumsen og hans danske kollegaer reelt på de nordafrikanske kulturer? I hvilken grad var Willumsen og hans kollegaer påvirket af for eksempel fransk kultur og mentalitet, kolonimagtens holdninger, i deres syn på Nordafrika? Ligesom Willumsen boede eller opholdt flere kunstnere sig i lange perioder i Frankrig. Hvor selvstændigt et indtryk dannede Willumsen sig af Tunesien (et fransk protektorat) og Algeriet (en fransk koloni), og hvordan, hvis overhovedet, kom hans syn på kulturerne til udtryk i hans værker derfra? Var Willumsen og de danske modernister i virkeligheden en slags ”franskmænd i andet led” i deres gengivelser af f.eks. befolkningerne, arkitekturen, farverne og landskaberne?
Ved at undersøge Willumsens og andre danske modernisters forhold til de nordafrikanske kulturer i deres værker og i tilgængeligt arkivmateriale bidrager projektet med ny og vigtig kunsthistorisk viden om modernismens forhold til det såkaldt ikke-vestlige genstandsfelt. Projektet vil undersøge Willumsens og de øvrige kunstneres nordafrikanske værker ud fra såvel dansk kunsthistorisk litteratur med nordafrikansk islæt som fransk-arabisk teoretiske tekster om kolonihistorie og afkolonisering. Ved netop at spørge kritisk til den sympati, som ofte tillægges danskernes fremstillinger af såkaldt ikke-vestlige motiver, ”rejsebilleder”, tegner der sig måske et lidt andet billede, hvor de nordafrikanske værker formes ud fra et begrænset udsyn og ud fra klare vestlige æstetikker og forbilleder.
LÆS MERE HER: https://www.willumsensmuseum.dk/udstillinger/i-lyset-af-nordafrika/