Allerede nu er elpriserne stigende i ikke bare Danmark, men hele Europa, og meget tyder på, at det vil fortsætte. Det er det tørre og nærmest vindstille vejr, der er den primære årsag til prisstigningerne, og det er også de selvsamme faktorer, der er afgørende for, om prisstigningerne bider sig fast.
Energikonsulent Anders Houmøller henviser til, at man for rundt regnet 15 år siden havde en lignende vejrsituation, der også førte til forhøjede elpriser i efteråret og henover vinteren. Og han mener, at det samme kan ende med at være tilfældet for den kommende vinter.
- Det hele hænger på, om der kommer noget regn her i sensommeren og efteråret – altså de næste fire måneder. Hvis der ikke kommer tilstrækkelig med vand i sensommeren og efteråret, så får vi meget, meget høje priser på el, når elkunderne begynder at skrue op for forbruget senere på året, fortæller Anders Houmøller.
Indenfor fjernvarmesektoren er det fjernvarmeværker med kraftvarme, der kan drage fordel af stigende elpriser, og ifølge Anders Houmøller kan det nuværende vejrlig – hvis det altså fortsætter nogle måneder endnu – være til stor fordel fra kraftvarmeværkerne.
- Hidtil har elpriserne jo været så lave, at de har lavet ren varme, men med de priser, som vi allerede ser nu, så kan de levere kombineret el og varme, så snart der er behov for det. Så vi kan sagtens forvente, at det bliver kanongodt for de fjernvarmeværker, der har kraftvarme, når vi kommer længere hen på varmesæsonen, siger Anders Houmøller.
Det giver en fordel
Sønderborg Fjernvarme har netop kraftvarmeproduktion, og direktør Erik Wolff har også noteret sig, at elpriserne netop nu stiger, og at stigningen formentlig også kan gå hen og bide sig fast henover vinteren. Han er enig i, at elprisernes mulige himmelflugt kan vise sig at være en fordel for fjernvarmeværkerne.
- Alt andet lige vil det naturligvis være en fordel for kraftvarmeværkerne som os. Det giver i hvert fald en mulighed for, at vi netop kan samproducere el og varme, siger Erik Wolff.
Han understreger dog, at en del kraftvarmeværkerne har afsikret deres elproduktion og grundbeløb finansielt i 2018 for at sikre en stabil varmepris. Derfor vil de først for alvor kunne drage en økonomisk fordel på forbrugernes vegne, når vi kommer på den anden side af nytår.
- Når afsikringen af elproduktion og grundbeløb udløber, vil det alt andet lige give en mulighed for en positiv indvirkning på økonomien, hvis vi kan producere el og samtidig få det afsat til en markant højere pris, end vi har været vant til igennem de senere år, siger Erik Wolff, mens han dog understreger:
– Fordelen vil dog i nogen grad modvejes af, at den el, der ellers bruges i produktionen, naturligvis også bliver dyrere.
De kommende måneder er afgørende for elpriser
Kraftvarmeværker kan drage fordel af de stigende elpriser, fordi det kan kompensere for bortfaldet af grundbeløbet - men det afhænger af, hvor lang tid tørken fortsætter.
Dansk Fjernvarme er brancheorganisation for 405 fjernvarmeværker fordelt over hele landet. Af disse er ca. 40 kommunale forsyninger med ca. 50 % af fjernvarmeleverancen. Ca. 350 er andelsselskaber med knap 50 % af varmeleveringen. Der er ca. 10 private selskaber, der kun leverer en smule af al fjernvarme. Dansk Fjernvarmes medlemsværker forsyner ca. 1,7 mio. boliger og 3,6 mio. danskere med fjernvarme. Dansk Fjernvarme blev stiftet i 1957 under navnet Danske Fjernvarmeværkers Forening for at varetage fjernvarmeværkernes interesser og samtidig organisere samarbejdet værkerne imellem.
Rune Birk Nielsen, Pressechef - rbn@danskfjernvarme.dk